Bezele

Ingrediente:

  • patru albusuri
  • 280 gr. zahar tos
  • o lingura zeama de lamaie
  • vanilie

Modul de preparare:

Albusurile se pun intr-un cazanel smaltuit de circa 2L. Se bat spuma tare cu telul in forma de para, care are mai mare rezistenta. Se adauga zaharul tos si zeama de lamaie si se bate cu putere pana se intareste din nou albusul (sa nu cada de pe tel). Se continua baterea 10 minute pe un vas cu apa clocotita, apoi se ia de pe foc si se mai bate 5 minute. Se lasa la o parte; de acuma nu mai cade spuma. Pe dosul a 2-3 tavi unse cu margarina sau unt (nu cu untdelemn) se pune hartie alba. Compozitia de bezele se pune in cornet de material plastic cu sprit crestat la capat, ca cel pentru ornat cu frisca. Se fac gramajoare cam cat o nuca de mari, apasand doar pe cornet sa iasa ca o rozeta.

Distanta dintre ele trebuie sa fie de circa 2 cm, deoarece mai cresc putin la cuptor. Se dau la cuptor mai mult sa se usuce, dupa ce s-a stins focul, insa cuptorul sa fie cald; sau se face focul foarte mic, abia sa palpaie. Se coc tot timpul cu usa cuptorului deschisa. Dupa un sfert de ora se intoarce tava cu partea de la usa inspre fundul cuptorului. Nu trebuie sa se rumeneasca. Se mai usuca si, dupa ce se scot din cuptor. Bezelele se pot pune si peste rondele de aluat nisipos, dupa ce acestea s-au copt. Se aseaza una langa alta in tava si deasupra fiecareia se face cate o mica rozeta cu spritul. Se dau la cuptor dupa ce s-a stins focul, sa se usuce. Se pot lasa si cateva ore la cuptor fara foc si cu usa cuptorulul deschisa.

In compozitia de bezele se poate pune o lingura de cacao cand se bate albusul pe abur, sau 100 g ciocolata rasa. Se continua la fel cum s-a aratat la inceput.

Varianta 2

Compozitia de bezele, cand este gata batuta pe abur, se mai bate smantana la rece, apoi se adauga 1/4 kg nuci macinate si o lingura de rom. In continuare se procedeaza ca la bezelele albe.